Vad är Yoga

 Vad är Yoga

Vad är Yoga

Yoga är en flera tusen år gamma tradition med rötter från Indien. Yoga är ett system som innehåller flera olika tekniker: kroppsövningar, andningsövningar, avslappning och meditation och leder till frigörelse av stress, stelhet och spänningar i såväl kropp som sinne.


Ordet Yoga betyder helhet, vars syfte är att skapa balans mellan kropp, själ och sinne. Yoga praktiseras för att uppnå bättre hälsa och för att skapa större medvetenhet. Med yogans hjälp stärks vår fysiska hälsa och vår inre mentala styrka, vilket förbättrar oss själva och våra relationer i familj och samhälle. Var och en praktiserar yoga utefter sina egna behov, därför kan yoga vara olika för olika personer. 


All yoga härstammar från Indien, och sedan har yogan utvecklats inom olika grenar ut i världen. Klassisk Yoga kallar man den ursprungliga yogan för och den benäms ofta "Hatha Yoga".


Satyananda Yoga som YogaExperience utövar är en klassisk Hatha Yoga, en meditativ yogaform och idag används ofta uttrycket "mindfulness" som har blivit ett begrepp i vår nutid, och det känneteckar Satyananada Yogan bra.


Yoga delas in i olika delar

-Asanas fysiska kroppspositioner som stärker hela kroppen och alla dess funktioner. Kroppsövningar som utförs sakta under stor medvetenhet ökar kroppens styrka, smidiggör leder och ligament, ökar blodcirkulationen, påverkar nervsystemet och hela matsmältningsfunktionen och körtelsystemet.


-Pranayama olika andningstekniker som används för att reglera kroppens flöde av energi, livsenergi "prana" som upprättar balans mellan kroppens och psykets funktioner. Andningsövningar minskar stress, ökar koncentrationen och förankrar oss i nuet. Balanserar höger och vänster hjänhalva, ökar syreupptaget och berikar blodet och syrehalten i hjärnan, det aktiverar vårt nervsystem och ger lugn och ro samt förbättrar matsmältningen.


-Yoga Nidra  en avslappningsövning som löser upp mentala och fysiska spänningar.  Yoga Nidra är en guidad meditationsteknik som ger en djup avslappning, ett tillstånd mellan vakenhet och sömn "yogisk sömn". Kontinuerligt utövande av Yoga Nidra ökar medvetenhet och närvaro, och används även för att behandla stress, ångest och  depression.


-Meditation en teknik som bidrar till kroppslig och mental avslappning. Ett medvetandetillstånd som kan uppnås genom olika meditationstekniker. Kontinuerlig meditation bidrar till att utveckla förmåga att hantera tankar och känslor, att vara i nuet, komma ner i varv,  minska stresskänslor och det påverkar blodtrycket positivt. Syftet är en fullständig avslappning i kropp, själ och sinne.  Läs mer om Satyananda Yoga här.